IMG_8813kopiex

Pakjesavond-drank.

Sinterklaas betekent bij ons: gedichten van een paar A4’tjes lang, iemand helemaal de grond in boren, maar vooral veel lachen, chocolademelk drinken en chocoladeletters eten. De jaarlijkse familietraditie. Ergens begin oktober begint de eerste al: ‘WANNEER GAAN WE LOOTJES TREKKEN?’. En mijn zus is 15 oktober jarig, dus die dag willen we nog wel ‘ns gebruiken om de daad bij het woord te voegen. Mijn moeder is namelijk faliekant tégen het online lootjes trekken. Nee, alle lootjes moeten met de hand op witte briefjes geschreven (EN OWEE ER EENTJE ANDERS GEVOUWEN IS!), vervolgens worden ze in een kom gegooid, flink gehusseld en dan begint het. Iedereen (en iedereen betekent 8 mensen) pakt één lootje. En pas als ie-de-reen een wit briefje heeft mogen we het openvouwen. Heeft iemand zichzelf? Dan beginnen we weer helemaal opnieuw. Tussendoor op het lootje kijken en het lootje teruggooien als je jezelf getrokken hebt is uit den boze. Dus je begrijpt wel dat dit zo wel eventjes door kan gaan. Maar dit jaar was een uitzondering, want we waren IN EEN KEER klaar. It’s a miracle.

Maar naast chocolademelk hoort er nog een drankje bij Pakjesavond. Vorig jaar hebben we het voor het eerst gemaakt: bisschopswijn. Eigenlijk gewoon glühwein, maar joh, het is veel leuker om dat met Sinterklaas bisschopswijn te noemen. En ja, ik weet dat je het ook gewoon kant-in-klaar in een fles kunt kopen. Maar zelf maken is toch veel leuker?! Dus bij deze even een last-minute Pakjesavond-drankje.

IMG_8813x

Wat heb je nodig voor 6 – 8 glazen?
Balletje 10 kruidnagels
Balletje 1 schoongeboende sinaasappel
Balletje 2 kaneelstokjes
Balletje 750 ml rode wijn
Balletje 1 liter water
Balletje 60 – 100 g suiker

IMG_8829x

Steek de kruidnagels in de sinaasappel. Even een tip om je leven een stuk makkelijker te maken: prik met een satéprikker eerst eventjes gaatjes in de sinaasappel. Dan krijg je de kruidnagels er veel makkelijker in.

IMG_8836x

Leg de lekgeprikte sinaasappel samen met de kaneelstokjes in een pan.

IMG_8848x

Schenk de wijn en het water er overheen. Laat dit op laag vuur 1 – 2 uur zachtjes pruttelen. Opletten dat het niet gaat koken!

Ben je klaar? Haal de sinaasappel en de kaneelstokjes eruit en voeg suiker naar smaak toe. Enjoy! En veel plezier vanavond!

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *