Pumpkin.

Pumpkin

Gisteren was ik vrij en op mijn vrije dagen vind ik het leuk om eens iets nieuws te proberen in de keuken. De rest van de week ben ik ’s avonds namelijk nooit thuis, dus het is leuk om die ene dag uit te pakken. Dus daarom pakte ik gisteren het boek Plenty van Ottolenghi uit de kast. Een vegetarisch kookboek. De ondertitel zegt het namelijk al: groente genoeg om héél lekker te koken. En inderdaad; alles wat ik tot nu toe gemaakt heb uit dit boek is ZO lekker! Echt geweldig. Vandaag op het menu? Zijn knapperige pompoenparten met zure room!

Pumpkin

Voorgerecht voor 4 personen
(M en ik hebben het met z’n tweetjes als hoofdgerecht gegeten en dat was ook prima)

  • 700 g pompoen (met schil)
  • 50 g parmezaan, geraspt
  • 20 g gedroogd wittebroodkruim
  • 6 eetl. fijngesneden bladpeterselie
  • 2,5 theel. fijngehakte tijm
  • geraspte schil van 2 grote citroenen
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 4 eetl. olijfolie
  • 1 eetl. fijngehakte dille
  • 120 g zure room
  • zout en peper

Pumpkin

Verhit de oven tot 190˚C. Snijd de pompoen in 1 cm dikke plakken en leg ze op de snijkant plat neer op een met bakpapier beklede bakplaat.

Pumpkin

Pumpkin

Vermeng voor de korst in een kommetje de parmezaan met broodkruim, peterselie, tijm, de citroenrasp van 1 citroen, de knoflook, een beetje zout (parmezaan is al zout) en wat peper.

Pumpkin

Pumpkin

Bestrijk de plakken pompoen royaal met olijfolie en bestrooi ze met het parmezaanmengsel, alle plakken moeten met een laagje van een paar mm zijn bedekt. Druk het mengsel met je vingertoppen op de plakken.

Pumpkin

Zet de bakplaat in de oven en rooster de pompoen ongeveer 30 minuten tot de plakken gaar zijn; steek de punt van een mes in een plak om te controleren of dat gemakkelijk gaat. Dek de bovenkant eventueel losjes af met aluminiumfolie als de kruimellaag te snel zou kleuren.

Pumpkin

Roer de dille en wat zout en peper naar smaak door de zure room. Dien de pompoenplakken warm op, bestrooid met de overgebleven citroenrasp. Geef de zure room apart.

Eet smakelijk!

7 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *