IMG_8540

Such a good day for a cookie.

Regen. Druilerig weer. Vandaag was het echt herfst. Ik hou van de herfst, maar niet van die dagen waarop je nooit weet of je nú naar buiten moet gaan, of beter nog eventjes vijf minuutjes kunt wachten. Want wat als het over vijf minuten nog harder regent? Maar misschien is het dan ook wel droog… Dilemma’s. Ik had er geen zin in vandaag. Het leek mij dus een goed plan om binnen te blijven en koekjes te bakken. Want een mens heeft nooit genoeg koekjes in huis. Het recept komt uit het kookboek ‘Hoe word ik een goddelijke huisvrouw?’ van Nigella Lawson. Gekregen van de boyfriend voor mijn verjaardag, ik denk dat het een hint was. (Maar stiekem stond hij ook gewoon op mijn verlanglijstje hoor). Dus vandaag een recept voor supah lekkere en simpele koekjes!


Cookies!

Men koopt/zoekt bij elkaar in de keukenkastjes:

❥ 175g zachte boter
❥ 200g fijne kristalsuiker
❥ 2 grote eieren
❥ 1 theelepel vanille-extract
❥ 400g bloem (Nigella haar voorkeur gaat altijd uit naar Italiaanse 00, is niet altijd nodig heur)
❥ 1 theelepel bakpoeder (ik had geen bakpoeder in huis, dus ik heb zelfrijzend bakmeel gebruikt)
❥ 1 theelepel zout
❥ 300g poedersuiker, gezeefd (of iets minder, als je niet alle koekjes van een glazuurlaagje wilt voorzien)
❥ voedingskleurstof
—————————————-
koekjesvormen
2 bakplaten, ingevet of met vetvrij papier bekleed

Cookies!

Roer de boter en de suiker tot een bleek, bijna mousse-achtig mengsel.

Cookies!

Klop er de eieren en de vanille door. Meng in een andere kom bloem, bakpoeder en zout (ik had dus alleen zelfrijzend bakmeel met zout, gaat ook prima). Doe de droge ingrediënten bij de boter en de eieren en meng alles met zachte, maar besliste hand. Als je denkt dat het mengsel uiteindelijk te kleverig is om uit te rollen, doe er dan nog wat bloem bij, maar wees heel voorzichtig, want te veel bloem maakt het deeg taai.

Cookies!

Verdeel het deeg in twee porties, vorm er schijven van, wikkel ze in plasticfolie en leg ze minstens een uur in de koelkast.

Cookies!

Bestuif een werkvlak met bloem, leg er een schijf deeg op (laat de andere in de koelkast liggen tot je ermee aan de gang gaat) en strooi daar nog wat bloem over. Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer een halve centimeter dik.

Cookies!

Steek er vormpjes uit, de steker zo nu en dan in wat bloem dopend. Ik heb zelf geen echte vormpjes, dus gebruik gewoon een glas. De ‘Home Made’ en ‘Love’ teksten komen van mijn Hema-koekjes-stamper. Geen idee hoe zo’n ding heet, maar ik vind hem cool.

Cookies!

Leg de koekjes een eindje uit elkaar op de bakplaat. Ik heb voor het gemak maar gewoon eventjes een rooster gebruikt.

Cookies!

Bak de koekjes 8 tot 12 minuten, tot ze een goudkleurig randje hebben. Ik heb die van mij er iets langer in laten zitten, maar ik denk dat mijn koekjes eigenlijk iets te dik waren. Gewoon goed opletten dat ze niet te bruin worden, dan kun je gerust nog even wachten. Leg ze op een rooster om ze af te laten koelen en ga door met de andere schijf deeg.

Cookies!

Ga wanneer alle koekjes zijn afgekoeld door met het glazuur. Doe een paar eetlepels net niet kokend water in een grote kom en roer er de gezeefde poedersuiker door. Voeg eventueel nog wat water toe, het moet een dikke pasta worden. Kleur de pasta naar wens. Ik heb niet al mijn koekjes voorzien van een glazuurlaagje, omdat de Hema-stempel anders voor heulemaal niks was.

Cookies!

Eet smakelijk!

15 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *