IMG_8670

I love drukwerk.

Ik hou van mooi drukwerk. Het kan zóveel toevoegen aan je ontwerp. Geef je je zelf ontworpen ansichtkaarten een glans, of houd je ze mat? Of lamineer je ze juist niet, maar kies je voor een mooie papiersoort die een ‘authentieke’ uitstraling heeft? Keuzes die je moet maken als grafisch vormgever. Maar soms vind ik het ook leuk om even iets voor mezelf te maken. Niet voor school, niet voor een opdracht. Nee, eventjes autonoom kunstenaar spelen. En vandaag was zo’n dag. Afgelopen donderdag had M een congres en hij zag werken hangen van iemand (heel stom, ik weet zijn naam niet… kom er nog op terug!) die lithografie en linosnedes door elkaar gebruikte. Hij werd getriggerd. Litho’s zijn niet echt makkelijk om thuis te maken, omdat je daar kalksteen voor nodig heb. Maarrr lino’s daarentegen zijn prima zelf te maken! Dus wij liepen zaterdag bij Swaak in Utrecht naar binnen om wat spulletjes te halen. En zo geschiedde…

IMG_8657

Eerst maar even een stukje uitleg.

Want wat is een lino (of linosnede) eigenlijk en hoe werkt het?

De linosnede of linoleumsnede is een hoogdruktechniek, waarbij de plaat bestaat uit een stuk linoleum. Je maakt een tekening, direct op het linoleum of je trekt hem over met carbonpapier. Denk er trouwens wel even aan dat de tekening in spiegelbeeld gedrukt wordt. Vervolgens haal je de stukken die niet bedrukt moeten worden weg met een speciale guts. Kijk uit voor je vingers, want je wilt geen guts in je duim hebben staan. En ik waarschuw je: dit is best veel werk. Je gaat je handen voelen, maar dat maakt mij persoonlijk niks uit. Ik vind het zó leuk om te doen.

Goed, daarna begint het leuke stuk: het drukken! Met een rubberen roller rol je inkt over de hogere delen. Echte profs hebben een drukpers, maar dat heb je zeker niet nodig. Leg de lino met de inkt naar boven en leg daar een stuk papier op. Ga met bijvoorbeeld je hand of de bolle kant van een houten lepel over het papier, zodat de inkt het papier overal goed raakt. Trek het papier voorzichtig van de lino af. En klaarrrr is je afdruk!

IMG_8658
Deze afdruk van de twee handen is van de boyfriend, nice hè? Maar als ik hem moet geloven is hij er nog lang niet klaar mee, dus to be continued.

Meer lino’s zien? Bekijk dan het werk van Hans Wap, Irving Amen en Vera Ermolaeva eens. En oja, ene meneer Picasso heeft ook ooit lino’s gemaakt.

14 Comments

Pingback: Reductie selfie. |

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *