Pumpkin.

Gisteren was ik vrij en op mijn vrije dagen vind ik het leuk om eens iets nieuws te proberen in de keuken. De rest van de week ben ik ’s avonds namelijk nooit thuis, dus het is leuk om die ene dag uit te pakken. Dus daarom pakte ik gisteren het boek Plenty van Ottolenghi uit de kast. Een vegetarisch kookboek. De ondertitel zegt het namelijk al: groente genoeg om héél lekker te koken. En inderdaad; alles wat ik tot nu toe gemaakt heb uit dit boek is ZO lekker! Echt geweldig. Vandaag op het menu? Zijn knapperige pompoenparten met zure room!

Voorgerecht voor 4 personen
(M en ik hebben het met z’n tweetjes als hoofdgerecht gegeten en dat was ook prima)
- 700 g pompoen (met schil)
- 50 g parmezaan, geraspt
- 20 g gedroogd wittebroodkruim
- 6 eetl. fijngesneden bladpeterselie
- 2,5 theel. fijngehakte tijm
- geraspte schil van 2 grote citroenen
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 4 eetl. olijfolie
- 1 eetl. fijngehakte dille
- 120 g zure room
- zout en peper
Verhit de oven tot 190˚C. Snijd de pompoen in 1 cm dikke plakken en leg ze op de snijkant plat neer op een met bakpapier beklede bakplaat.
Vermeng voor de korst in een kommetje de parmezaan met broodkruim, peterselie, tijm, de citroenrasp van 1 citroen, de knoflook, een beetje zout (parmezaan is al zout) en wat peper.
Bestrijk de plakken pompoen royaal met olijfolie en bestrooi ze met het parmezaanmengsel, alle plakken moeten met een laagje van een paar mm zijn bedekt. Druk het mengsel met je vingertoppen op de plakken.
Zet de bakplaat in de oven en rooster de pompoen ongeveer 30 minuten tot de plakken gaar zijn; steek de punt van een mes in een plak om te controleren of dat gemakkelijk gaat. Dek de bovenkant eventueel losjes af met aluminiumfolie als de kruimellaag te snel zou kleuren.
Roer de dille en wat zout en peper naar smaak door de zure room. Dien de pompoenplakken warm op, bestrooid met de overgebleven citroenrasp. Geef de zure room apart.
Eet smakelijk!
7 Comments
Marijke 8 oktober 2013 -
Amai, dat ziet er zooooo goed uit!!
Mariekjen 9 oktober 2013 -
Jaaa, het was ook heerlijk! Echt een aanrader 🙂
Mirthe 8 oktober 2013 -
Het ziet er echt suuuperlekker uit, echt herfsteten ook 🙂
Mariekjen 9 oktober 2013 -
Ja klopt ja, ik ben altijd blij als de tijd van de pompoen weer aangebroken is. Heerlijk! 🙂
Mama 9 oktober 2013 -
Ziet er goed en lekker uit! Kom het maar een keertje bij ons maken…..
In Oldebroek zijn pompoenen zat!
LNNK 18 oktober 2013 -
Dit ziet er heerlijk uit en aangezien ik dol ben op pompoen ga ik dit zeker lekker vinden!
Anne 21 oktober 2013 -
Oh, wat een goed recept – we hebben nog een pompoen liggen en weten niet zo goed wat we er mee willen doen. Yummie!