FSdeJproductie-960x480

Terugkijken: Fotostudio De Jong

Ik hou van fotografie. En volgens mij veel van mijn volgers ook. Fotoboeken, fotoblogs en ga zo maar door. Ik vreet ze op, neem alles tot me. Hoe meer, hoe beter. Maar ook televisieprogramma’s over dit mooie fenomeen vind ik fantastisch. Helaas zijn er niet zoveel van. Ja, op Uitzending Gemist kun je verschillende documentaires vinden. Maar programma’s over fotografie? Karig. Dus ik was heel erg blij toen ik hoorde over Fotostudio De Jong.

Van de website van de VPRO

De maatschappij wordt steeds meer in beeld gevangen. Fotografie is van iedereen geworden. Alles in en om ons leven, wordt vastgelegd. Daar waar de eerste foto ter wereld alleen al een uur nodig had om belicht te worden, zetten we nu het beeld stop in een split-second. De tijd staat stil. Een goede foto laat je nadenken.

Vanuit zijn eigen kleine fotogalerie in Rotterdam Fotostudio de Jong presenteert Wilfried de Jong dit documentaire magazineprogramma over fotografie. Waarin aandacht voor allerlei vormen van fotografie: variërend van interviews met fotografen aan de hand van één sterke foto, pure vakfotografie, jonge fotografen aan het begin van hun carrière, nieuwsfoto’s, poëzie, kunst en archieven. De Jong is voortdurend op zoek naar verhalen achter een foto en staat stil bij het beeld dat hij vindt.

Afgelopen zaterdag was de eerste aflevering. En ja, ik vind het tof. De vader van de fotografie Daguerre komt langs, maar ook Koos Breukel die iets over één van zijn portretten vertelt. Een fotoboek van Henri-Cartier Bresson dat besproken wordt. En ga zo maar door. Leerzaam en leuk gepresenteerd door Wilfried de Jong.

Nieuwsgierig geworden? Kijk het terug.

En ja, hoe fijn, dit was pas aflevering 1. Alle aankomende zaterdagen zou ik maar lekker om 21.20 uur op de bank gaan hangen en Nederland 2 aanzetten.

Boulevard_du_Temple_by_Daguerre
De eerste foto met een mens er op. Zien jullie ze?

0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *